Informatie over het particulier hoger onderwijs kan gaan over de betekenis van het particulier hoger onderwijs. Maar het kan ook gaan over de feitelijke gegevens over de scholen voor particulier hoger onderwijs.
Feitelijke gegevens over het particulier hoger onderwijs
In Nederland zijn een groot aantal onderwijsinstellingen actief in het particulier hoger onderwijs. Teveel om op te noemen.Op deze site zijn actief: het EuroCollege, de Hogeschool Tio, het NIFA en Instituut Kronenburgh, Zij bieden vooral economische programma's aan en daarmee zijn zij over het algemeen ook business scholen.
Informatie over de feitelijke gegevens van EuroCollege, Hogeschool Tio, NIFA en Instituut Kronenburgh, is verkrijgbaar via de pagina particulier-hoger-onderwijs.nl. Deze site is onderdeel van dit onderwijsportaal. Op deze pagina staan de scholen uitgesplitst over regionale pagina's. Op deze pagina's staat informatie over de lokale vestiging met diep-links naar de belangrijke pagina's op de websites van de scholen voor particulier hoger onderwijs zelf.
Informatie per locatie van de particuliere scholen
Voor uitvoerige informatie per locatie van de diverse scholen voor particulier hoger onderwijs kunt u gaan naar de site van ParticulierOnderwijsNederland. In het overzicht dat zij bieden, is het mogelijk om de locaties aan te vinken en de gegevens per locatie te vergelijken. U krijgt dan informatie over de belangrijkste MBO-opleidingen die zij aanbieden (als zij die aanbieden), de belangrijkste HBO-opleidingen en de AD (Associate Degree) opleidingen. Deze laatste zijn doorgaans gelijk aan de eerste twee jaar van een vierjarige HBO-opleiding.
Voor zover het gaat om de betekenis van het particulier hoger onderwijs gaat het verder om de opzet en financiering van dit type onderwijs. De opzet is groepsgericht, maar de groepen zijn klein. Daardoor is er veel aandacht voor de afzonderlijke studenten en hun specifieke kwaliteiten. Juist door die kleine groepen kunnen studenten individueel veel aandacht krijgen en aangepaste werkvormen toepassen.
Financiering van het particulier hoger onderwijs
De financiering van het particulier hoger onderwijs vindt plaats via bijdragen van de ouders of de studenten zelf. De hoger onderwijsopleiding met alle voorzieningen en docenten moet uit deze bijdragen betaald worden. Het particulier onderwijs krijgt geen subsidie van de overheid. De collegegelden van de scholen loopt nogal uiteen en beloopt circa € 12.000 tot circa € 20.000 per jaar. De exacte bedragen zijn te vinden op de site van ParticulierOnderwijsNederland.
|